Fiecare persoană are un loc favorit în propria locuință, o oază personală în care se regăsește și se simte în armonie cu sine: poate fi vorba despre o terasă cu o priveliște frumoasă, o canapea confortabilă într-un colț intim, un birou amenajat pentru explorarea unui hobby și așa mai departe.
Pentru tine, această oază poate fi bucătăria de vară - un spațiu în care poți găsi momente de relaxare, inspirație și creativitate, unde poți să te bucuri de răsărituri și apusuri de soare, în timp ce îți savurezi cafeaua sau cina, ori să petreci alături de cei dragi, pregătind împreună mâncăruri delicioase și creând amintiri prețioase.
1. Bucătăriile de vară: spații ideale pentru diverse activități
Bucătăriile de vară pot deveni inima activităților în aer liber pentru proprietarii de case: atât ca extensii ale bucătăriei interioare, cât și ca spații separate, în care o familie poate găti și lua masa în timpul sezonului cald sau rece, după cum construcția este închisă sau deschisă.
În cazul caselor de vacanță sau celor de weekend, bucătăriile de vară pot fi un element esențial al experienței oferite, unde turiștii și proprietarii pot să-și servească gustările preferate sub cerul liber, să organizeze mese festive sau să se relaxeze aproape de natură, beneficiind de toate utilitățile.
2. Bucătărie de vară la țară: foișor sau anexă la casă?
În ceea ce privește modelele de bucătarii de vară la țară, există două tipuri de astfel de construcții pentru care poți opta: primul dintre ele este bucătăria anexă, cu închidere pe una, două sau trei laturi, ținând cont de configurația spațiului disponibil. În acest caz, bucătăria va fi o extensie a spațiului de locuit, nu o construcție independentă.
Dacă însă îți dorești un spațiu complet separat, într-un alt loc decât imediata proximitate a casei, cum ar fi grădina sau un colț al curții, atunci cel de-al doilea tip de bucătărie de vară, cea sub formă de foișor, va fi alegerea optimă pentru tine.
2.1. Bucătărie de vară la țară: foișor în curte sau grădină
Alegerea între amplasarea unei bucătării de vară sub forma unui foișor în curte sau în grădină depinde de preferințele personale, stilul de viață, spațiul disponibil și caracteristicile mediului înconjurător.
Amplasarea bucătăriei de vară în curte îți poate aduce multiple avantaje: pe lângă atmosfera plăcută, ideală pentru socializare și timp petrecut cu familia, te poți bucura și de un sentiment de libertate, evadare, de o conexiune mai profundă cu natura, dar rămânând totuşi aproape de casă, pentru a putea ajunge imediat acolo, în caz de nevoie.
O bucătărie de vară în grădină, pe de altă parte, îți oferă mai multă intimitate, mai multă liniște, fiind ideal amplasată pentru activitățile artistice, creative, care necesită această formă de izolare.
Dacă spațiul tău nu este suficient de generos să poţi construi o bucătărie de vară separat, atunci o poţi crea ca extensie a casei, prin utilizarea unui sistem culisant pentru compartimentări interioare, o soluție inspirată care îți va aduce multă satisfacție.
3. Bucătărie de vară închisă: modernă, sofisticată, cu avantaje notabile
Majoritatea modelelor de bucătării de vară sunt concepute să fie deschise sau să aibă o închidere parțială, astfel încât să permită o conexiune deplină cu natura și să creeze o atmosferă relaxantă în afara casei.
Prin menținerea spațiului deschis, bucătăria va fi luminoasă și vei putea să te bucuri de frumusețea naturii, de aerul proaspăt și de priveliștea exterioară, în timp ce pregătești și savurezi mese copioase alături de familie și prieteni.
Totuși, dacă te interesează și o formă de protecție împotriva ploii, vântului și a altor elemente meteorologice, însă vrei să te bucuri de beneficiile unei bucătării de vară deschise, atunci ar trebui să te orientezi spre un acoperiș din sticlă, ce combină confortul și siguranța sporită cu bucuria conexiunii directe cu natura, pe care doar un spațiu deschis ți-o poate oferi.
Există mai multe sisteme de închidere, pe care le poți instala fie individual, fie combinat, ținând cont de nevoi, preferințe, stil de viață și alte aspecte similare:
- Pentru optimizarea spațiului, închiderea cu panouri glisante și pliabile este cea mai bună alternativă: fie un sistem glisant cu sticlă termoizolantă pentru închiderea terasei, cu transparență maximă și eficiență termică, fie un sistem glisant cu sticlă securizată, dacă îți dorești un design modern, combinat cu siguranță și protecție completă;
- Panourile culisante sunt ideale în special pentru cei care caută o manevrare ușoară și sigură. Dacă și tu intri în această categorie, atunci un sistem culisant pentru închiderea terasei ar putea fi exact ce căutai.
- Dacă ai optat pentru o bucătărie de vară tip anexă, atunci poți lua în considerare un sistem ghilotină complet automat, sub forma unui perete de sticlă protejat de o balustradă, ideal pentru o vedere panoramică neobturată și un flux maxim de lumină naturală.
4. Construcția unei bucătării de vară moderne
Proiectul pentru bucătăria de vară la care ai visat mereu necesită atât o planificare atentă, cât și o execuție meticuloasă. Aceasta nu doar că trebuie să fie funcțională și modernă, ci și să se integreze armonios cu mediul înconjurător.
Iată cum poți aborda construcția și amenajarea unei bucătării de vară moderne:
1. Etapa de planificare
Gândește-te la scopul bucătăriei de vară - vei găti aici, vei petrece timp cu familia și prietenii sau vrei un loc personal, pentru relaxare? Apoi, stabilește un buget realist pentru proiect, care să includă atât construcția, cât și amenajarea. O bucătărie de vară perfectă are nevoie de planificare atentă și grijă la detalii pentru a se materializa așa cum ți-ai imaginat-o.
Locul potrivit pentru bucătăria de vară trebuie ales ținând cont atât de dimensiunile spaţiului disponibil cât și de orientarea față de soare:
- O bucătărie de vară orientată spre est poate beneficia de soarele de dimineață, excelent pentru micul-dejun sau pentru a începe ziua cu energie.
- Dacă bucătăria ta de vară este orientată spre vest, vei avea parte de soarele de după-amiază și de apusuri spectaculoase.
- O orientare spre sud asigură o iluminare naturală echilibrată pe tot parcursul zilei.
- Dacă bucătăria ta de vară este orientată spre nord, vei beneficia de lumină naturală, dar vei avea parte de mai puțin soare direct.
Nu în ultimul rând, decide dacă vrei un spațiu complet deschis, semi-închis sau cu un acoperiș subtil, precum cel din sticlă.
2. Construcția propriu-zisă
Chiar dacă ideile de bucătării de vară sunt diverse, asigură-te că ai o fundație solidă, şi structura construcţiei este sigură și rezistentă la condițiile meteorologice specifice zonei tale.
Alege materiale rezistente la intemperii, ușor de întreținut și care să se potrivească cu designul casei. Lemnul tratat pentru exterior, metalul inoxidabil și sticla sunt printre cele mai rafinate și ofertante materiale.
Mai departe, colaborarea cu un profesionist te va conduce spre cele mai bune rezultate.
3. Amenajarea
Dacă ai aflat cum să construiești o bucătărie de vară modernă și sigură, următorul pas este amenajarea ei.
Este important să delimitezi spațiul în funcție de activitățile dorite: zona de gătit, zona de servire, zona de luat masa și poate chiar o zonă de relaxare.
Alege aparatura adecvată (grătare sau plite speciale pentru exterior, un frigider, poate o masă de lucru), mobilier confortabil și rezistent la intemperii (mai ales dacă optezi pentru o bucătărie deschisă) și un sistem de iluminat care să-ți permită să petreci timp în bucătărie și după lăsarea întunericului - luminile suspendate, spoturile sau lămpile solare pot fi opțiuni eficiente.
Plantele pot adăuga o notă de prospețime și frumusețe bucătăriei, mai ales dacă ai optat pentru un foișor în curte.
Nu în ultimul rând, dacă zona ta este expusă la soare puternic, poți adăuga jaluzele, perdele sau un acoperiș retractabil, pentru a asigura protecția și confortul necesare.
Lumina naturală și conexiunea neîntreruptă cu mediul înconjurător pot contribui la o stare de bine chiar și atunci când te afli în interior. Fiecare anotimp are particularitățile și frumusețea lui, iar tu te poți bucura de toate acestea, alături de familie și prieteni, într-o bucătărie de vară modernă și confortabilă, la care ai visat dintotdeauna.
Acesta este locul în care poți să fii doar tu cu tine sau să împărtășești bucurii și experiențe cu cei apropiați; este locul în care nu doar gătești, ci creezi, trăiești și te conectezi cu tot ceea ce te înconjoară și te inspiră.
Bucătăriile de vară: o conexiune neîntreruptă cu natura